Έρευνα: Πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν οι μαμάδες;

Οι σημερινοί γονείς δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους, υποστηρίζει νέα έρευνα. Και όταν λέμε καθόλου, εννοούμε καθόλου!

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε έρευνα από μεγάλη εταιρεία διανομής φαγητού στην Αμερική, η μέση μαμά – γιατί στην μαμά απευθύνεται κυρίως η έρευνα – έχει ελεύθερα, για τον εαυτό της μόλις 32 λεπτά την ημέρα!

Το 32% των μαμάδων, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, δεν σταματούν να δουλεύουν μέχρι και τις 9:00 το βράδυ. Ακόμα και αν μια μαμά σχολάει σε φυσιολογική ώρα – δηλαδή, γύρω στις 4 ή 5 το απόγευμα – μετά πρέπει να αναλάβει το σπίτι, τη «δουλειά» της, δηλαδή ως μαμά. Όπως ήδη ξέρετε, μία μαμά γυρίζει στο σπίτι και πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου, να μαγειρέψει, να συγυρίσει, να μεταφέρει τα παιδιά σε δραστηριότητες, να φροντίσει να έχουν καθαρά ρούχα, να τα κάνει μπάνιο, να ετοιμάσει τις τσάντες τους και να τα βάλει για ύπνο.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ – γεγονός που κάνει τα 32 λεπτά «ελευθερίας» κάθε μέρα να μοιάζουν με όαση», σχολιάζουν εργαζόμενες μαμάδες.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2,000 μαμάδες και μπαμπάδες, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι γονείς που εργάζονται σε βάση 8ώρου ξοδεύουν 18 ώρες κάθε εβδομάδα μόνο για φροντίσουν τα παιδιά τους. Προσθέστε αυτόν τον αριθμό στις 40 εργάσιμες ώρες εβδομαδιαίως και θα καταλάβετε γιατί δεν περισσεύει και πολύς χρόνος για εσάς.

Κι αν δεν φροντίζετε τα παιδιά σας, συζητάτε με το σύζυγο για εκείνα, για έξοδα και υποχρεώσεις ή βρίσκεστε σε κάποια συνάντηση με τη δασκάλα των παιδιών ή έχετε υποχρεώσεις με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας, όπως, για παράδειγμα, η μαμά σας. Επομένως, και πάλι ο χρόνος αυτός δεν είναι αφιερωμένος σε εσάς.

Επιπλέον, όπως φάνηκε από την έρευνα, οι γονείς κάνουν τουλάχιστον 6 «ταξίδια» με το αυτοκίνητο ώστε να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο και άλλες δραστηριότητες και πέντε επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ την εβδομάδα, προσπαθώντας – παράλληλα – να αντιμετωπίσουν τα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών και τις παράλογες – αρκετές φορές – απαιτήσεις τους, για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα!

Οι περισσότερες μαμάδες, λοιπόν, ξεκινούν και τελειώνουν την ημέρα τους ασχολούμενες με όλους τους άλλους και όχι τον εαυτό τους.

Το 88% των συμμετεχόντων στην έρευνα παραδέχτηκαν μάλιστα, ότι είναι τόσο απασχολημένοι με τα παιδιά που δεν προλαβαίνουν – μερικές φορές – ούτε να μαγειρέψουν! Φανταστείτε ότι μερικοί γονείς στην κυριολεξία κρύβονται από τα παιδιά τους για να μπορέσουν να απολαύσουν μερικές στιγμές ηρεμίας, τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα!

Όσο παράξενο και αν ακούγεται το παραπάνω συμπέρασμα, αν σκεφτούμε για λίγο το πώς κυλά η ημέρα μας σίγουρα, θα ταυτιστούμε μαζί του. Μπορεί από την άλλη, για πολλές γυναίκες, να μην χρειαζόταν καν κάποια έρευνα που τους εξηγεί πώς ξοδεύουν τον χρόνο τους καθημερινά. Καμιά φορά, όμως, βοηθά το να υπάρχει και σε ποσοστά η συμβολή της μαμάς, έστω για να καταλαβαίνει και εκείνη ότι δεν είναι μόνη της σε αυτή την… «μάχη»!

https://www.infokids.com.cy

Σχολιάστε